Nyerhvervelse: Taterne på heden. Hans Smidth-maleri til Museum Sallings kunstsamling


Takket være fornem støtte fra Ny Carlsbergfondet har Museum Salling erhvervet et flot maleri af Hans Smidth til museets kunstsamling. Motivet er en lille gruppe tatere på heden. De er på farten med deres tatervogn, som trækkes af en stor hund. I vognen sidder en lille dreng midt i olmerdugsdynerne og kigger ud på de voksne, der holder et hvil og har sat sig ned i den sandede vejgrøft.

Maleriet, som har titlen ”En samtale på heden”, er ikke dateret men er sandsynligvis fra omkring 1890. Landskabet er – typisk for Hans Smidth – et bakket hedelandskab, beklædt med lyng så langt øjet rækker. I forgrunden dominerer den blomstrende lilla lyng, mens farverne fortaber sig i gråtoner helt ude i horisonten. Sådan kan man stadig opleve den jyske hede nogle steder i Midtjylland, for eksempel i området omkring Flyndersø mellem Skive og Holstebro, hvor vi ved at Hans Smidth har færdedes.

Hans Smidth er kendt for sine realistiske skildringer af livet på den jyske hede i perioden fra midten af 1800-tallet og frem til malerens død i 1917. Han malede landskabet, hverdagen, hede-bønderne i arbejde, dyrene i stalden og kvindernes syslen inden døre. Fra Skive, hvor hans far var byfoged, vandrede Hans Smidth i dagevis ud på heden for at finde sine motiver. Med malergrej og staffeli slog han sig ned hos bekendte og malede, hvad han så og oplevede.

Af og til slog han følge med taterne, som også blev kaldt rakkere, sigøjnere eller natmandsfolk. Taterne levede oftest en tilværelse som udstødte af samfundet, og deres liv og fortællinger blev yndede motiver hos maleren.

Museum Salling ejer i forvejen to små malerier med tater-motiver af Hans Smidth. Det nye maleri, ”En samtale på heden”, bidrager til at styrke den samlede fortælling om maleren. Maleriet vil indgå i museets formidling, herunder læringstilbud til skoleklasser samt tværfaglige forløb indenfor kunst og kulturhistorie, hvilket er Museum Sallings særlige ansvar.

”En samtale på heden” befinder sig lige nu hos Kunstkonserveringen i Silkeborg men vil blive vist i udstilling på Skive Museum, så snart det er muligt.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Museumsinspektør Mette Dyrberg
T: 21466451
M: mmdy@museumsalling.dk

 

Værkoplysninger:

  • Kunstner: Hans Smidth (1834-1917)
  • Titel: En samtale på heden.
  • År: Udateret (o. 1890).
  • Materialer: Olie på lærred.
  • Mål: 86 x 130 cm.