MUSEETS KILDER OG KILDEKRITIK

Målgruppe Gymnasiale klasser (primært 1.g)
Fag Historie
Varighed 1½ time
Max deltagere 35
Hvor Skive Museum

Oplæg omkring hvilke kilder et kulturhistorisk museum bruger, og hvor man arbejder med kilder på et museum.

Derefter skal eleverne selv arbejde med en mindre kildesamling omkring, hvornår Skive by blev grundlagt.

Forløbet kan evt. afholdes på gymnasiet.

VANDRING I KRABBESHOLM SKOV

Målgruppe Mellemtrin, udskoling, ungdomsuddannelser
Fag Historie, samfundsfag, idræt, dansk, tværfaglige forløb
Varighed Ca. 2 timer
Max deltagere 30
Mødested Skive Museum

Krabbesholm Skov gemmer på mange historier helt tilbage fra oldtiden og frem til i dag. Turen byder på alt fra fortællinger om køkkenmøddinger og kolonihaver over hoveri og herregårde til frihedskæmpere under besættelsen.

Man kan som regel også bestille turen som løbetur (med stop ved fortællestederne); forhør nærmere ved bestilling.

VANDRING I SKIVE MIDTBY – BLIK FOR DET GAMLE I DET NYE

Målgruppe Mellemtrin, udskoling, ungdomsuddannelser
Fag Historie, samfundsfag, dansk, tværfaglige forløb
Varighed Ca. 2 timer
Maks deltagere 30
Mødested Vor Frue Kirke

Ved første øjekast ligner Skive måske en ret ny by, men faktisk gemmer den på mange gamle, fine detaljer. På byvandringen i det gamle Skive løfter vi sløret for nogle af de gemte og glemte historier fra byens fortid, som man endnu kan finde rester af, hvis man bare kigger efter.

BARN I GAMLE DAGE

Målgruppe Daginstitutionsgrupper, indskoling, mellemtrin
Fag Historie, dansk, tværfaglige forløb
Varighed Ca. 1 time
Maks deltagere   30
Hvor Skive Museum

I Børnemuseet Gadespejlet oplever børnene, hvordan det var at være barn i Skive for mere end 100 år siden. Gennem dialog med museumsformidleren finder de bl.a. ud af, at der var stor forskel på, om man var født ind i en rig købmandsfamilie, eller om man var barn af en fattig syerske. Der er mulighed for at prøve kopier af dragter og lege sig tilbage i tiden.

HOS KØBMANDEN FØR SELVBETJENING OG NETHANDEL – LEG MED MATEMATIK

Målgruppe Indskoling
Fag Matematik, historie, tværfaglige forløb, fordybelsesdage
Varighed 1-1½ time (afhængig af klassens størrelse)
Maks deltagere   30
Hvor Skive Museum

I købmandsbutikken i Børnemuseet kan man købe alt, hvad hjertet begærer af fisk, kål, kaffe, potter, pander, hinkesten, nipsenåle og meget mere. Det gamle fine kasseapparat indbyder til handel og til at lege købmand med gammeldags købmandsregning. På den gamle vægt med lodder vejes salt, kaffe og gryn af i de mængder, som kunden ønsker. Vejningen er blandt andet med til, at begreber som gram og kilo bliver håndgribelige og aktivitetsbaserede.

I købmandsbutikken får barnet viden om sammenhænge mellem matematik og enkle hverdagssituationer samt at barnet selvstændigt og gennem dialog og samarbejde med andre kan erfare, at matematik fordrer og fremmer kreativ virksomhed.

FORUNDERLIGE FORTÆLLINGER – OMVISNING I WUNDERKAMMER

Målgruppe Børnehaver, indskoling, mellemtrn, udskoling, ungdomsuddannelser
Maks deltagere 30
Hvor Skive Museum

Gå på opdagelse i Skive Museums Wunderkammer sammen med museets omviser og oplev det samspil, der opstår, når millioner år gamle fossiler placeres ved siden af helt moderne kunst, økser fra stenalderen og kjoler fra dengang bedstemor var ung. Hør historierne bag tingene, og lad elevernes kreativitet udfolde sig gennem bl.a. små associationsøvelser.

FOREDRAG MED FUR SOM CASE
Målgruppe 5.-10. klasse + ungdomsuddannelser og videregående uddannelser (Foredragene kan aldersdifferentieres)
Fag Dansk, historie, samfundsfag og geografi
Maks deltagere   50
Hvor Fur Museum

Vi ser billeder og snakker om udviklingen gennem de sidste 150 år på en af de små danske øer. Man vælger mellem tre emner: Landskab og ressourceudnyttelse, erhvervs- og befolkningsudvikling eller landdistriktsudvikling og urbanisering.

RUNDVISNING PÅ MUSEUMSGÅRDEN “FISKERBONDENS GÅRD”

Målgruppe 5.-10. Klasse + ungdomsuddannelser (rundvisningen kan aldersdifferentieres)
Fag Dansk, historie, samfundsfag og geografi
Maks deltagere 25
Hvor Fur Museum

Vi går rundt i en firelænget gård, der er fyldt med billeder, redskaber, indbo og husgeråd fra ca. 1850-1950. Vi snakker om det daglige liv, årstidernes skiften og den udvikling, som dansk landbrug har gennemgået. I 50 år blev gården drevet som et fiskerlandbrug, senere fulgte 50 år i andelsperioden og de sidste 50 år har været som fritidslandbrug og museumsgård.

RUNDVISNING PÅ SPØTTRUP BORG

Aldersgruppe 0. – 10. klassetrin
Varighed ca. 45 – 60 min.
Periode April – oktober. Uden for åbningstid kan der arrangeres rundvisning efter nærmere aftale
Pris Aftales

Rundvisningerne på Spøttrup Borg tager udgangspunkt i den nære historie, som knytter den lokale historie sammen med den nationale. Eleverne får blandt andet historien om, hvorfor Biskop Jørgen Friis valgte at placere Borgen netop her – langt ude på landet i et sumpet område. Vi kommer ind på Borgen som forsvarsværk med dobbelte voldgrave og vindebroer. Borgens mange flotte rum ses nærmere efter, og hvis eleverne er heldige, fortæller guiden en spøgelseshistorie. Vores rundvisere på Spøttrup Borgmuseum er alle erfarne og historisk vidende. De er vant til at formidle for børn og unge samt rigtig gode til at aldersdifferentiere deres formidling.

Sidebar