På dybt vand – Peter Callesen på Skive Museum


PÅ DYBT VAND. PETER CALLESEN

Billedkunstneren Peter Callesen har valgt papiret som sit primære materiale. Han skaber smukke og tankevækkende værker ud af de hvide flader, fra små værker i A4-ark-størrelse til store, monumentale værker på flere meter. 

Peter Callesens værker er alt andet end almene. Hans emnevalg er ofte eksistentialistisk, han arbejder med tilværelsens store temaer: Liv og død, identitet og selvværd, tvivl og tro.

Peter Callesen (f.1967) er uddannet fra Goldsmiths College i London, Det Jyske Kunstakademi samt Aarhus Arkitektskole. Han har i de sidste 20 år arbejdet med papiret som sit primære materiale. Med stor fingerfærdighed klipper han fugle, blomster, engle, hænder og mange andre fantasifulde figurer, og han bøjer og former papiret på sin helt egen måde.

De seneste år, efter at være flyttet fra København til Mors, tæt på Limfjorden, er naturen kommet til at spille en større rolle i Callesens værk. Netop vandets dobbelte karakter som livgivende og livsudslettende er emnet for udstillingen ”På dybt vand”.

Udstillingen vil undersøge betydningen af at leve der, hvor land og vand mødes. Danmark ligger kun ganske lidt over havniveau og er et af de lande, der risikerer at blive påvirket af stigende havvand pga. klimaforandringer. Callesen billedliggør denne trussel i sine installationer og skaber en indgang til at diskutere de forandringer, vi oplever i naturen.

Bølgen og båden
I Biblen er oversvømmelsen en straf for menneskets synd, og udstillingen indskriver sig i Callesens vedvarende arbejde med mytiske og religiøse fortællinger. Han anvender figuren og den udskårne silhuet til at understrege forholdet mellem skabelse og destruktion, tilstedeværelse og fravær. I udstillingen vil bølgen og båden udgøre to kernemotiver, hvor bølgen bliver forbundet med transformation og destruktion, og båden optræder som et symbol på håb og menneskets kamp for overlevelse.

Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Ribe Kunstmuseum, Sophienholm og Skive Museum. Udstillingen har i foråret været vist i Ribe, i sommermånederne i kunsthallen Sophienholm Kunsthal, og den har begge steder fået meget fine anmeldelser. Nu kommer den til Skive som sidste stop på rejsen.

Bogudgivelse

I anledning af udstillingsåbningen udkommer en bog om Peter Callesens kunst. Bogen er rigt illustreret med Peter Callesens værker og indeholder tekst af bl.a. forfatteren Kristian Ditlev Jensen.

Artist talk og papirworkshop

Udstillingens værker suppleres af en kortfilm om Peter Callesens kunst, som vises i museets forhal. Hertil kommer en række spændende arrangementer i løbet af udstillingsperioden: I skolernes efterårsferie i uge 42 er der planlagt en papirworkshop for børn og børnefamilier, der besøger museet. Her får vi papiret til at leve. Vi skærer, bøjer og folder kæmpebølger ud af papir à la Peter Callesen! Workshoppen finder sted tirsdag til fredag kl. 10-15.

Den 15. november inviteres på en Artist talk, hvor Peter Callesen vil vise om i udstillingen og fortælle om sine tanker bag nogle af værkerne.

Desuden har Skiveegnens skoler og ungdomsuddannelser modtaget en særlig invitation til at besøge udstillingen som et led i skolens arbejde i fag som dansk og samfundsfag. Mange klasser har allerede meldt deres ankomst.

Udstillingen er støttet af:
A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond, Beckett-Fonden, 15. Juni Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Knud Højgaards Fond og Statens Kunstfond.

For yderligere information:
Mette Dyrberg, Museumsinspektør Kunst, mmdy@museumsalling.dk, tlf. 21466451.