EM Ridderturnering under Bispens Marked


EM Ridderturnering

En del af Bispens Marked, Vestjyllands største middelaldermarked! Den 24. – 29. juli 2023

I dagene 24. – 28. juli danner turneringsbanen ved Spøttrup Borg, vest for Skive, igen rammen om Europamesterskaberne i Ridderdyst. Det sker i forbindelse med sommerens middelaldermarked, Bispens Marked.

En af favoritterne er den danske ridder Ole Bach.

Europamesterskabet i Ridderdyst på Spøttrup Borg har deltagelse af 12 ryttere fra hele Europa, som i finalen dyster i fuldrustning til hest mand mod mand.

Alle ridderne kæmper i to discipliner: kampteknik/Skill at Arms og lansedyst. Kampteknikken udfoldes på en slags forhindringsbane, som ridderne skal forcere til hest. Undervejs skal de bl.a. hugge et æble over med deres sværd, ramme en ring med deres fire meter lange lanse og springe over forhindringer. I lansedysten galopperer to riddere mod hinanden med et skjold i den ene hånd og den hævede lanse i den anden. Ridderne er i fuld pladerustning fra top til tå, og skal nu forsøge at ramme modparten.

Og hvis der er nogen som tror, at det er aftalt spil og en slags skuespil med look a like riddere, så hør, hvad Ole Bach udtaler:

”Reglerne er faktisk meget de samme som i middelalderen. Der er mange, der tror, at det her er en tøseudgave, fordi vi bruger lanser, der kan knække, det gjorde man også i middelalderen, der var de bare præpareret på en anden måde. Nu bruger vi balsatræ, det brugte man selvfølgelig ikke i middelalderen. Men der var selvfølgelig ingen konger, der kunne tillade sig at miste halvdelen af sin lanse, hver gang han red turnering. Turneringen var sport, og det blev afviklet som sportsarrangement med fest bagefter. Og hvis du er i tvivl om, om der er tryk på, så kan du se min rustning her på armen. Den er flad. Den skulle være rund ligesom den på højre arm, og det er skjoldet, der er blevet trykket så kraftigt ind mod armen, at det er bøjet.”

Skal den danske ridder Ole Bach vinder EM guldet igen?

Spøttrup Borg var sidste gang vært for EM i 2016, hvor den danske ridder Ole Bach vandt guld, men kan han gøre det igen? Ole Bach elsker sin hjemmebane på Spøttrup Borg, hvor han er lidt af en publikumsdarling! Så kom til EM ridderturnering på Spøttrup Borg og hep på ridderen fra Danmark ”Ole, Ole,  Ole…”

Nu siger ridder Ole Bach, at det ikke er en ”tøsesport”, men faktisk er der også kvindelige deltagere til EM i ridderturnering. Her tænkes der særligt på ridder Ole Bachs egen kone! Ridder Aase som også er en meget dygtig ridder og en potentiel konkurrent til ridder Ole. Så kom til EM på Spøttrup Borg og følg med i denne meget dramatiske ægteskabelige dyst, som kan have store konsekvenser på hjemmefronten.

Spøttrup Borg er vært for Europamesterskabet hvert 4. år, så gå ikke glip af denne begivenhed.
EM arrangeres i samarbejde med det norske ridderkompagni Nidaros og det International Jousting Association.

EM finder sted i forbindelse med Bispens Marked, som er Vestjyllands største middelaldermarked med omkring 500 aktører.
Bispens Marked er en skøn blanding af handelstelte med godt håndværk samt middelaldermad og andre lækkerier.
Her finder du også den altid uforlignelige gøgler Max Heratikus, Ildfolket med deres fascinerende ildshow, riddere til hest. Kanoner der brager løs, når Borgen bliver angrebet. For ikke at tale om duften af hestepærer, røg og krudt…